סליחה, מה זה בכלל כוסמין?
ואיך הוא נהיה כזה טרנדי?לפי רביטל ויטלזון-יעקבס כוסמין - כוסמין אורגני! כמובן - הוא מאפיין מובהק לאמהות משקיעות ועילאיות, אלה שעושות חלושס לאמהות סבירות ושוקעות.
אבל אנחנו כאן כדי לספק עוד קצת מידע על החיטה והאגדה, איך קרה שהיא השתחלה ככה למדפי הסופר ולתודעה הציבורית. מוכנים?
אז מה זה כוסמין?
בפשטות, כוסמין הוא דגן; זן של חיטה הדומה במראה וגם בפרופיל תזונתי לאחיותיו החיטה, השעורה והשיפון; לכוסמין טעם מעט ״אגוזי״ ורמות יחסית גבוהות של חלבון.
קליפתו של גרעין הכוסמין קשה יותר מקליפת החיטה ולכן עמידה יותר בפני מזיקים. מצד שני, בגלל אותה קליפה קשה מורכב יותר לעבד ולטחון אותו - חלק מהסיבות לכך שמחירו יקר יותר ממחיר חיטה, למקרה שתהיתם למה. סיבה נוספת היא שצריך יותר שטח פר יבול. למה? מיד נגיע לזה.
האם לכוסמין יש יתרונות בריאותיים?
ובכן, השורה התחתונה היא זו: חיטת הכוסמין לא עברה עיבוד, השבחה והנדסה גנטית, כפי שנעשה לאחותה חיטת הלחם בעידן המהפכה והחקלאות התעשייתית.
בפשט אם כן, אפשר לומר שהוא נאמן יותר למקור; ובעממית, באלאדי.
מה עוד אתם צריכים לדעת עליו?
הכוסמין מכיל כמויות גבוהות של חלבון, אבץ, נחושת, סלניום ומשפחת הויטמינים B1 (תיאמין). הוא עשיר בפחמימות ומקור מצוין לסיבים תזונתיים. סיבים מסייעים להאט את העיכול והספיגה, מה שעוזר להפחית את עליית הסוכר בדם. הוא גם נחשב פחות אלרגני מחיטה.
זוכרים שהזכרנו קודם את קליפתו הקשה? הודות לה הכוסמין מרוסס באופן כללי משמעותית פחות, ופעם לא היו מרססים אותו בכלל (גם בגידולים סטנדרטיים ולא אורגניים).
כמו כן, לכוסמין יש פחות גלוטן מבחיטה, כמו גם הרכב גלוטן שונה (היחס בין החלבונים שיוצרים אותו, גלוטנין (Glutenin) וגליאדין (Gliadin). התוצאה: מבנה הגלוטן שלו ״מתנהג אחרת״ באפייה. בפשט, גלוטן החיטה תופח כלפי מעלה בעוד גלוטן הכוסמין נוטה לתפוח לצדדים.
מעבר לזה ובאופן כללי, דגנים מלאים, כוסמין מלא ביניהם, נחשבים לבריאים מאוד עבור רוב האנשים. הם מקור חשוב לפחמימות, חלבון, סיבים ומרכיבי תזונה חיוניים כמו ברזל ואבץ.
מחקרים קושרים באופן עקבי בין צריכה גבוהה יותר של דגנים מלאים עם סיכון נמוך יותר לשבץ מוחי, מחלות לב, סוכרת מסוג 2, וכמה סוגי סרטן.
אנשים שתזונתם מורכבת מהרבה דגנים מלאים נוטים גם לשמור על משקל מאוזן ומערכת עיכול טובה יותר. באופן כללי אפשר לומר שצריכת דגנים מלאים מפחיתה את הסיכון להתפתחות מחלות הקשורות להזדקנות ומעלה את תוחלת ואיכות החיים.
אם כן, כוסמין הוא חבר. מנחת הארץ היתה הטחנה הראשונה בארץ לזהות ולטחון חיטת כוסמין מן הזרע בשלמותו, בטחינת ריחיים.
מאז הכוסמין נפוץ והפך להיות שם דבר. אנחנו מקווים שהצלחנו להעביר בפשטות מדוע.
לבריאות!